Υπολογισμός μορίων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ για το 2016

Υπολογισμός μορίων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ για το 2016

Το νέο σύστημα, το οποίο θα αφορά τους μαθητές που θα διαγωνιστούν το καλοκαίρι του 2016, θυμίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις παλιές δέσμες, καθώς περιλαμβάνουν μόνο τα βασικά μαθήματα κάθε επιστημονικού πεδίου. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το νέο σύστημα θα περιλαμβάνει την εξέταση σε τέσσερα ή πέντε μαθήματα, ανάλογα με την κατεύθυνση των υποψηφίων.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου, όπως καθορίστηκε χθες, δεν περιλαμβάνει τη βαθμολογία του λυκείου. Πρακτικά φέτος οι βάσεις εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν θα είναι συγκρίσιμες με τις βάσεις προηγούμενων ετών, καθώς θα απουσιάζει από τον αλγόριθμό τους η προφορική βαθμολογία των υποψηφίων.

Παράλληλα τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας σε κάθε κατεύθυνση θα έχουν πλέον ενισχυμένη βαθμολογική αξία σε σχέση με το παλαιό σύστημα. Για παράδειγμα, τα Μαθηματικά ή τα Αρχαία Ελληνικά που είχαν με το προηγούμενο σύστημα στο σύνολο των μορίων ενός υποψηφίου βαθμολογική αξία 24%, στο νέο έχουν αξία 33% του συνόλου των μορίων.

agonia-gia-tis-panelladikes-tou-2016_0

Στην υπουργική απόφαση περιγράφεται ότι ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου για εισαγωγή στα ΑΕΙ γίνεται ως εξής:
Το άθροισμα των γραπτών βαθμών στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων, τα οποία προβλέπονται στην ομάδα προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο, πολλαπλασιάζεται επί δύο. Στο γινόμενο αυτό προστίθενται τα γινόμενα των γραπτών βαθμών των δύο μαθημάτων με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας, τα οποία προβλέπονται στην ομάδα προσανατολισμού του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου. Το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται με το 100. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος εξεταστεί πανελλαδικά και σε ένα πέμπτο (5ο) μάθημα προκειμένου να έχει πρόσβαση σε δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο, τότε ο υπολογισμός των μορίων του για κάθε ένα από τα δύο Επιστημονικά Πεδία που έχει δικαίωμα να δηλώσει προτίμηση γίνεται με βάση τα αντίστοιχα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα όπως αυτά προβλέπονται.

Για να μάθεις να υπολογίζεις το συνολικό αριθμό των μορίων για την εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων που είναι ενταγμένα σε Επιστημονικά Πεδία δες τα αρχεία που ακολουθούν: 1ο, 2ο και 3ο επιστημονικό πεδίο,  4ο επιστημονικό πεδίο και 5ο επιστημονικό πεδίο.

Δες πιο αναλυτικά:Υπολογισμός μορίων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

 

Σχετικά άρθρα: Τι αλλάζει στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση