Πανελλήνιες 2016: Tα πάνω-κάτω σε ιατρικές και παιδαγωγικές σχολές -Πότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις

Πανελλήνιες 2016: Tα πάνω-κάτω σε ιατρικές και παιδαγωγικές σχολές -Πότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις

Την επόμενη εβδομάδα -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα δοθεί τέλος στην αγωνιά χιλιάδων υποψηφίων που έλαβαν μέρος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, αφού 22 με 26 Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις των σχολών.

Η Δευτέρα 22 Αυγούστου είναι η ημερομηνία-φαβορί για την ανακοίνωση των βάσεων που προέκυψαν από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, στις οποίες πήραν μέρος περίπου 100.000 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών.

Σημαντικές είναι και οι αλλαγές που θα γίνουν φέτος, αφού με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Παιδείας, καταργείται η «υποβολή ευκρινούς φωτοαντιγράφου του τίτλου απόλυσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», δηλαδή απολυτηρίου ή πτυχίου ή αποδεικτικού του σχολείου αποφοίτησης, το οποίο μέχρι φέτος ήταν απαραίτητο για τη διοικητική διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στα τμήματα και στις σχολές των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των ΤΕΙ.

1ο επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές Σπουδές)

Σε υψηλά ποσοστά (πάνω από 18.000 μόρια) αναμένεται να μείνει η η Νομική στα κεντρικά Ιδρύματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες οι βάσεις εισαγωγής θα παρουσιάσουν μικρές αυξομοιώσεις σε σχέση με πέρυσι.

2ο επιστημονικό Πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών)

Στις περισσότερες σχολές αναμένεται πτώση, ωστόσο οι Πολυτεχνικές Σχολές αναμένεται να διατηρήσουν τον πήχη πάνω από τα 17.000 μόρια.

3ο επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας)

Το μάθημα της Βιολογίας δικαίωσε τους αριστούχους και λογικά θα εκτοξεύσει τις βάσεις επαναφέροντας την Ιατρική Αθήνας αλλά και Θεσσαλονίκης στα 19.000 μόρια. Άνοδος μέχρι και 300 μόρια θα υπάρξει και σε πολλές από τις υπόλοιπες σχολές (Βιολογίας, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής)

4ο επιστημονικό Πεδίο (Παιδαγωγικές Σχολές)

Οι πρώτες εκτιμήσεις σημειώνουν ότι θα υπάρξει πτώση στις Παιδαγωγικές Σχολές, ενώ στα περιφερειακά τμήματα θα μπουν υποψήφιοι (και) με μέσο όρο κάτω του 10 ενώ

5ο επιστημονικό Πεδίο (Σχολές Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορική)

Πτώση αναμένεται να υπάρξει και στις βάσεις του πέμπτου πεδίου ακόμη και σε περιζήτητα τμήματα. Μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχτούν ορισμένα ΤΕΙ που κυμαίνονται κοντά ή και κάτω από τη βάση με την εκτιμώμενη πτώση να φτάνει ακόμα και τα 800 μόρια.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας, περίπου 20.000 (19.863) υποψήφιοι δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τα 7.000 μόρια, ενώ εκείνοι που δεν ξεπέρασαν το 10 είναι 39.000.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά υποψηφίων που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το 7.000 μόρια στα επιστημονικά πεδία με τους περισσότερους υποψηφίους είναι τα εξής:

  • Επιστημών Οικονομίας & Πληροφορική (ομάδα προσανατολισμού: Σπουδών Οικονομίας & Πληροφορικής) 23,80% (4.874 υποψήφιοι)
  • Ανθρωπιστικών, Νομικών & Κοινωνικών Επιστημών (ομάδα προσανατολισμού: Ανθρωπιστικών Σπουδών) 20,79% (5.322 υποψήφιοι)
  • Θετικών & τεχνολογικών επιστημών (ομάδα προσανατολισμού: Θετικών Σπουδών) 14,91% (3.022 υποψήφιοι)
  • Επιστημών Υγείας & Ζωής (ομάδα προσανατολισμού: Θετικών Σπουδών) 11,96 (1.652 υποψήφιοι)

Πηγή: www.iefimerida.gr