Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί

Με 39 γρανάζια, 19 άξονες και 3.000 γράμματα χαραγμένα πάνω του με λέιζερ, ζυγίζει σχεδόν 80 κιλά. Και διάφανο καθώς είναι υπόσχεται να «μιλήσει» ακόμη και σε εκείνους που δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα γι’ αυτό.

Ο λόγος για το εσωτερικά φωτιζόμενο αντίγραφο του αινιγματικού Μηχανισμού των Αντικυθήρων που ετοιμάζεται αύριο στις 11.00 να κάνει την επίσημη πρώτη εμφάνισή του στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μετά τη σύντομη παρουσία του στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας.

Mhxanismos_Antikythera

«Είναι τετραπλάσιο σε μέγεθος από τον πρωτότυπο μηχανισμό, μπορεί λόγω της κλίμακάς του να διαβαστούν οι επιγραφές του και έχει επικαιροποιηθεί με βάση τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει, καθώς έχει εμπλουτιστεί με 500 επιπλέον γράμματα σε σχέση με παλαιότερα αντίγραφα» μας εξηγεί ο επικεφαλής της Ομάδας Διερεύνησης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων του ΑΠΘ, καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Κυριάκος Ευσταθίου.

Ομάδα που ήδη έχει φτιάξει δύο ακόμη αντίγραφα του μηχανισμού σε φυσικό μέγεθος (το ένα εκτίθεται τώρα στη Βασιλεία) και ετοιμάζει το τρίτο.