ΚΑΛΑΣ…ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ…

ΚΑΛΑΣ…ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ…

ΚΑΛΑΣ...ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΙστορικοί, Γλωσσολόγοι, Εθνολόγοι, Μουσικολόγοι, έχουν αποδείξει την ελληνική καταγωγή των Καλάς.

Ο Μ. Αφζάλ Χαν, στρατιωτικός διοικητής, στο βιβλίο του γράφει για τους Καλάς:
«… μερικοί τους θεωρούν Ινδό-Ιρανούς. Άλλοι τους θεωρούν απογόνους Ελλήνων. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μου συναντούσα ψηλούς άνδρες με ξανθά ή καστανά μαλλιά κι συχνά ανοιχτά μπλε μάτια… Επίσης, παρατήρησα ότι τα μέλη των ανώτερων τάξεων είχαν άρεια ανατροφή με ωραία ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά …Είναι πολύ πιθανό η άρχουσα τάξη να αποτελείται από αποίκους με ελληνικό αίμα…» Οι Καλάς, αναφερόμενοι στους προγόνους τους, λένε για κάποιον Καλάσα ,στρατηγό του Μ. Αλεξάνδρου.

Παιδιά των Καλάς, της μοναδικής φυλής που δεν έχει εξισλαμιστεί. Διατηρούν ολοζώντανες τις παραδόσεις που επιβεβαιώνουν την καταγωγή τους από στρατιώτες του Μ. Αλεξάνδρου. Στις παραδόσεις αυτές έρχονται να υπογραμμίσουν τα εκθέματα των μουσείων των πόλεων του Πακιστάν.

Εδώ βρίσκονται χαραγμένα πάνω σε χρυσά και αργυρά νομίσματα τα ονόματα των Ελλήνων Βασιλέων της Ινδίας, με τα απολλώνεια χαρακτηριστικά και μορφές από το Ελληνικό Πάνθεον, όπως ο Δίας και η Αθηνά.
Στους αυτοσχέδιους στίχους των τραγουδιών τους και στις προσευχές τους προς τον «Πατέρα των Θεών και των ανθρώπων – «Ντιν Ζάου»(Δίας-Ζευς), μνημονεύονται οι Γιουνάνι (=Ιωνες), που δεν τους ξέχασαν, έστω και αν πέρασαν αιώνες από τότε που οι προγεννήτορές τους, στρατιώτες του Μ. Αλεξάνδρου, εγκαταστάθηκαν στις κοιλάδες τους.

ΚΑΛΑΣ...ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Οι Καλάς ζήτησαν ένα σχολείο από την Ελλάδα και η ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα, μέσω των σωματείων των εκπαιδευτικών ΟΕΦΕ (Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, με Πρόεδρο την κ. Έφη Παπαδέα), ΟΛΜΕ( Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης ,με Πρόεδρο τον κ. Τσούλια), ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος), ανταποκρίθηκε στο αίτημά τους.

ΚΑΛΑΣ...ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Το καλοκαίρι του 1995 και του 1996 2.200 μέτρα πάνω στον Ινδικό Καύκασο, στο χωριό Κρακάλ , χτίστηκε το σχολείο των Καλάς με 5 αίθουσες προσφορά των Ελλήνων εκπαιδευτικών και μαθητών σε αυτούς που τιμούν την παράδοση των προγόνων τους.
Αποσπάσματα από: Καθημερινή-Επτά μέρες , Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 1996.

Tips των Καλάς
ΚΑΛΑΣ...ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

  • Ξανθοί με γαλάζια μάτια.
  • Θεωρούν τον εαυτό τους Γιουνάν(=Ίωνες).
  • Όταν ρωτήθηκε κάτοικος περιοχής από πού κατάγεται, απάντησε από την άλλη λεγεώνα του Μ. Αλεξάνδρου.
  • Τα νομίσματά τους έχουν ακόμη τις κεφαλές επιγόνων του Μ. Αλεξάνδρου.

ΚΑΛΑΣ...ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

  • Τα κορίτσια τους φτιάχνουν μια ιδιότυπη κοτσίδα στα μαλλιά, όπως ακριβώς οι Σαρακατσάνισες.
  • Είναι οι μοναδικοί της περιοχής που τρώνε σε τραπέζι και όχι στο δάπεδο.
  • Τραγουδάνε το «Λεμονάκι μυρωδάτο», παραδοσιακό μας τραγούδι.

ΚΑΛΑΣ...ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

  • Αν και μένουν στα Ιμαλάια, τα στολίδια του κεφαλιού τους έχουν όστρακα, δείγμα προέλευσης από μακρινή παραθαλάσσια χώρα.
  • Αν και φτωχοί, δαπανούν χρήματα για τη φιλοξενία, την αμφίεση και τη διασκέδαση· τυχαίο;

ΚΑΛΑΣ...ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

  • Το 12άκτινο αστέρι της Βεργίνας κυριαρχεί στα διακοσμητικά τους μοτίβα.