Αντίστροφη Μέτρηση: 69 Tips για τις 69 ημέρες μέχρι τις Πανελλήνιες

Αντίστροφη Μέτρηση: 69 Tips για τις 69 ημέρες μέχρι τις Πανελλήνιες

Απομένουν 69 ημέρες μέχρι την έναρξη των πανελλήνιων εξετάσεων και ήδη μπορεί να φυσάς και να ξεφυσάς για την ύλη που δεν λέει να βγει. Προκειμένου να σε βοηθήσω να κουλάρεις και να προγραμματιστείς, θυμήθηκα τα νιάτα μου, μίλησα με μαθητές και απόφοιτους και τους ζήτησα να μου πουν μερικές συμβουλές τόσο για την περίοδο προετοιμασίας όσο και για τη διάρκεια των εξετάσεων. Και για να είμαστε σίγουροι ότι οι συμβουλές θα πιάσουν τόπο, επικοινώνησα και με την αγαπημένη φιλόλογο που είχα στο λύκειο Κατερίνα Παπαδοπούλου, με τη μαθηματικό Κατερίνα Κανελλοπούλου, με τη διατροφολόγο Αιμιλία Παπακωνσταντίνου που είναι κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος και γενική γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας και με την ψυχολόγο, ειδική στη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία Φωστηρία Αμανατίδου για πιο εξειδικευμένα tips. Voila:

1. Ξεκίνα με τα εύκολα. Λέμε τώρα. Μάζεψε το χάλι του δωματίου σου. Το περιβάλλον που διαβάζεις είναι πολύ σημαντικό.

2. Απομάκρυνε πομπούς που σου αποσπούν την προσοχή, όπως π.χ. τηλεόραση και υπολογιστή. Ναι, και το smartphone.

3. Μάθε την ύλη και ξεχώρισε στα βιβλία σου ποια είναι εντός και ποια εκτός.

4. Προσπάθησε να βρεις σημειώσεις από τις παραδόσεις που σου λείπουν. Και φρόντισε από εδώ και πέρα να κρατάς σε όσες παραδόσεις απομένουν.

5. Προγραμματίσου. Φτιάξε ένα ταμπλό με το πρόγραμμα της εβδομάδας μπροστά από το γραφείο σου. Εκτός από τις ώρες του σχολείου, του φροντιστηρίου κ.λπ., καταχώρισε τις ώρες διαβάσματος που σου απομένουν.

6. Βάλε στο πρόγραμμά σου κάποια δραστηριότητα προκειμένου να κουνιέται το σώμα σου και να ξεφεύγει το μυαλό σου από το διάβασμα.

7. «Αυτό το Σάββατο είναι το τελευταίο Σάββατο που βγαίνω, αλήθεια». ΟΚ, δεν χρειάζεται κάθε εβδομάδα να λες ψέματα στον εαυτό σου. Δεν υπάρχει λόγος να κόψεις τις εξόδους, αρκεί να φροντίζεις ότι η σαββατιάτικη έξοδος δεν σημαίνει Κυριακή με hangover στο κρεβάτι.

8. «Ήρθε η ώρα να γίνεις παπαγάλος», όπως μου είπε ένας μαθητής.

9. «Είσαι έτοιμος για βασανιστήρια; Ή, αλλιώς, αρχικούς χρόνους», συμπλήρωσε ένας άλλος.

10. Δώσε βάση στους εύκολα κερδισμένους βαθμούς, όπως οι μεταφράσεις.

11. Η επανάληψη είναι μήτηρ κάθε μαθήσεως. Θα βαρεθείς να το ακούς. Κάνε το κιόλας.

12. Σκέψου ότι δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου αν αποτύχεις στις εξετάσεις.

13. Απόφυγε τα «smart drugs» και τα χάπια για να βελτιώσεις τη μνήμη σου.

14. Ξέχνα τη μαμά σου και τον μπαμπά σου όταν συμπληρώνεις το μηχανογραφικό. Πραγματικά, τι θες να σπουδάσεις για τα επόμενα 4 χρόνια; Ορνιθολογία; Ορνιθολογία, ρε φίλε!

15. Επίσης, μη βάζεις ό,τι να ‘ναι σχολή στο μηχανογραφικό σου. Φαντάζεσαι να βρεθείς στην Ορνιθολογία ενώ δεν θες;

16. Άσε τη μαμά στο σπίτι. Η εικόνα της μάνας σου στα κάγκελα του σχολείου την ώρα των εξετάσεων μόνο καταστροφική μπορεί να αποβεί.

17. ΟΚ, καταλαβαίνω ότι περνάς μια φρικτή χρονιά για να ακούς από παντού ότι σε περιμένει μία ακόμα θέση στον ΟΑΕΔ. Μπορείς να τους γράψεις στα παπούτσια σου αντί να πάθεις κρίσεις πανικού;

18. Όποτε πελαγώνεις σκέψου ότι σε περιμένει μια αξέχαστη φοιτητική ζωή.

19. Μην ντρέπεσαι να ρωτάς για όποια απορία έχεις. Επίσης, μην περιμένεις να λύσεις τις απορίες σου στο φροντιστήριο. Οι καθηγητές στο σχολείο δεν είναι γλάστρες. Ή τουλάχιστον δεν πρέπει να είναι.

20. Καταλαβαίνεις ότι το να είσαι ανταγωνιστικός με τους συμμαθητές σου δεν είναι υγιές, έτσι; Στο τέλος μπορεί να μείνεις και χωρίς Νομική Αθήνας και χωρίς κολλητή.

21. «Σκονάκια. Έσωσαν πολλούς, οδήγησαν στην αποβολή άλλους, αλλά μερικούς τους μηδένισαν την κόλλα στις πανελλαδικές. Άλλο ενδοσχολικές, άλλο πανελλαδικές. Ακόμα και εσύ που δηλώνεις μετρ του είδους, άσ’ το καλύτερα», μου είπε ένας φοιτητής που αποφοίτησε πέρυσι.

22. Όλα τα θέματα που είναι εντός ύλης είναι και πιθανά θέματα στις εξετάσεις. Ακόμα κι αν έχουν πέσει την προηγούμενη χρονιά, δεν είναι λόγος για να μην τα διαβάσεις.

23. Ξεκίνα τη γενική επανάληψη με το μάθημα που δίνεις πρώτο.

24. Στα μαθήματα θετικής κατεύθυνσης σκέψου ότι όσο περισσότερες ασκήσεις λύσεις τόσο το καλύτερο.

25. Ό,τι από την ύλη μπορείς να μάθεις απ’ έξω, μάθε το, γιατί φέρνει εύκολες μονάδες.

26. Όπου χρειάζεται κριτική ικανότητα για να απαντήσεις στις εξετάσεις, βάλε όλη σου τη μαεστρία.

27. Φτιάξε μια λίστα με εναλλακτικά πλάνα σε περίπτωση που δεν μπεις στη σχολή της πρώτης σου επιλογής. Θα σε ξε-αγχώσει αρκετά.

28. Εκμεταλλεύσου το Πάσχα εκτός από το να πάρεις κιλά από το φαγοπότι και για να καλύψεις τα κενά σου.

29. «Σκεφτόμαστε πριν απαντήσουμε. Δεν νεκρώνουμε την κρίση μας. Η απομνημόνευση δεν μπορεί να δώσει επιτυχημένες απαντήσεις. Αντίθετα, αν πρώτα κατανοήσουμε τα ζητούμενα των ερωτήσεων και σκεφτούμε ποιες από τις γνώσεις μας μπορούν να μας φανούν χρήσιμες, τότε θα απαντήσουμε σωστά και πειστικά», λέει η φιλόλογος Κατερίνα Παπαδοπούλου, και προσθέτει σαν γενικούς κανόνες:

30. «Άλλαξε τους ρόλους. Φαντάσου ότι ο διορθωτής είναι ο μαθητής κι εσύ ο καθηγητής. Σ’ αυτή την περίπτωση θα είσαι τόσο επεξηγηματικός όσο χρειάζεται, τόσο δημιουργικός όσο απαιτείται».

31. Στα φιλολογικά, όπως εξηγεί η καθηγήτρια: «Η απομνημόνευση δεν δίνει ασφαλείς απαντήσεις, αντίθετα δίνει την εντύπωση ενός μαθητή χωρίς κρίση. Αφού έχεις που έχεις διαβάσει τόσο πολύ, κινητοποίησε την κρίση και τη συνθετική σου ικανότητα. Θα έχεις όχι μόνο σωστό αλλά και ποιοτικό γραπτό».

32. «Όταν δεν ξέρουμε να απαντήσουμε σε μια ερώτηση, προχωρούμε στην επόμενη και δεν σπαταλάμε πολλή ώρα σε αδιέξοδο προβληματισμό. Καλύτερα να χάσουμε κάποιες μονάδες παρά να μην προλάβουμε να απαντήσουμε σε ερωτήσεις που πιθανόν ξέρουμε καλύτερα», προσθέτει η κ. Παπαδοπούλου.

33. «Στα φιλολογικά μαθήματα απαντάμε πρώτα στις ερωτήσεις που βασίζονται σε απλή μεταφορά γνώσεων που έχουμε κατακτήσει, ώστε να απελευθερωθεί η μνήμη μας και μετά προχωράμε σε ερωτήσεις που απαιτούν κρίση και σύνθεση», συμβουλεύει η ίδια.

34. «Γράφουμε την έκθεση αφού διαβάσουμε προσεκτικά το κείμενο που μας δίνεται, καθώς μέσα από αυτό μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τα ζητούμενα και να πάρουμε αρκετές ιδέες. Αναλύουμε το κύριο θέμα σε 4-6 παραγράφους μοιρασμένες ισόβαθμα προς τα ζητούμενα του θέματος, κάτι που μπορεί να μας εξασφαλίσει δομημένο κείμενο», συμβουλεύει η φιλόλογος και καταλήγει:

35. «Φτιάχνουμε σύντομο σχεδιάγραμμα πριν απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ερώτηση χρειάζεται ανάπτυξη, είτε είναι επεξεργασία πηγών ή ερμηνευτική ανάλυση κειμένου είτε πρόκειται για έκθεση ιδεών».

36. «Αν έχουμε λύσει αρκετές ασκήσεις και κατανοήσει τις μαθηματικές έννοιες, τη μέρα των πανελληνίων με ψυχραιμία δοκιμάζουμε και απορρίπτουμε τρόπους επίλυσης», λέει η μαθηματικός Κατερίνα Κανελλοπούλου και προσθέτει:

37. «Με ψυχραιμία και εμπειρία ασκήσεων, δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετύχω κάτι στην άσκηση. Ξαναδιαβάζουμε πολύ καλά την εκφώνηση της άσκησης και τα προηγούμενα ερωτήματα, μήπως σε κάτι δεν έχουμε δώσει την απαραίτητη προσοχή».

38. Η διατροφολόγος Αιμιλία Παπακωνσταντίνου λέει ότι κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τις εξετάσεις αλλά και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων η διατροφή έχει εξαιρετική σημασία, διότι αν δεν έχεις σωστή διατροφή δεν μπορείς να αποδώσεις στο μέγιστο. Οπότε ξέχνα τις διάφορες βλακείες που τρως συνήθως.

Teenage girl (15-17) cheating on math test (focus on formula on hand)

39. «Αυτό που απαιτείται είναι να μπορούν τα παιδιά να ξεκουράζονται επαρκώς, γιατί δεν μπορείς να ζητάς από τον εγκέφαλό σου να υπερλειτουργεί χωρίς να υπάρχει ξεκούραση, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται αυτό», λέει η κ. Παπακωνσταντίνου και συμπληρώνει:

40. «Χρειάζεται επαρκής πρόσληψη υγρών από πολλές πηγές κι όχι μόνο καφέδες. Θέλουμε σίγουρα πολύ νερό και αφεψήματα».

41. «Η διατροφή σου πρέπει να έχει υγρασία. Επιλέγουμε περισσότερα τρόφιμα όπως λαχανικά και φρούτα, καθώς έχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που δεν μπορούμε να τα πάρουμε από πουθενά αλλού», συμβουλεύει η διατροφολόγος.

42. «Η διατροφή σου πρέπει να έχει ισορροπία και το γεύμα σου να έχει όλες τις ομάδες τροφίμων», σημειώνει η ίδια και εξηγεί:

43. «Δεν πρέπει να οδηγείσαι σε μονοφαγικές ή αυστηρές δίαιτες, διότι αυτό δεν θα επιτρέψει στον εγκέφαλό σου ουσιαστικά να έχει τη μέγιστη απόδοση».

44. «Ένα μεγάλο πιάτο ζυμαρικά μπορεί να σε νυστάξει. Προτίμησε να φας ένα πιάτο που έχει πηγή πρωτεΐνης που μπορεί να είναι λίγο κοτόπουλο, λίγο κρέας, λίγο ψάρι, με λίγα ζυμαρικά, σαλάτα και φρούτο. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό γεύμα για να μπορέσεις να συνεχίσεις το διάβασμα», συμβουλεύει η κ. Παπακωνσταντίνου.

45. «Ποτέ μην παραλείπεις το πρωινό. Ειδικά κατά την προετοιμασία για τις εξετάσεις είναι απαραίτητο. Επίσης, στο πρωινό γεύμα προσπάθησε να έχεις και πάλι όλες τις ομάδες τροφίμων. Λίγη πρωτεΐνη, λίγο αμυλούχο, άρα για παράδειγμα ένα ποτήρι γάλα, δύο φέτες ψωμί με λίγο τυρί κι ένα φρούτο είναι καλό πρωινό. Μπορεί να είναι γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης, λίγους ξηρούς καρπούς κι ένα φρούτο», δίνει μερικά παραδείγματα η ειδικός.

46. «Προσπάθησε να αποφύγεις τρόφιμα όπως η τυρόπιτα. Έχει πάρα πολλές θερμίδες και λιπαρά και δεν θα σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι μακροπρόθεσμα. Θα σου δώσει ενέργεια για μικρό διάστημα και μετά θα σου προκαλέσει κόπωση», υποστηρίζει και ξεκαθαρίζει:

47. «Χρειάζονται πολλά μικρά γεύματα, και ιδανικά να γίνονται σε συγκεκριμένες ώρες. Μην τσιμπολογάς, αλλά προσπάθησε να έχεις οργανωμένα τα γεύματά σου».

48. «Μείωσε τα λιπαρά όπου μπορείς και επίλεξε καλύτερης ποιότητας λιπαρά, όπως είναι τα μονοακόρεστα που βρίσκονται κατά βάση στο ελαιόλαδο, στις ελιές και στους ξηρούς καρπούς».

49. «Προσπάθησε να είσαι δραστήριος και να κινείσαι όσο περισσότερο μπορείς», λέει η διατροφολόγος και καταλήγει ξεκαθαρίζοντας τις φήμες για τη σοκολάτα:

50. «Η σοκολάτα σίγουρα είναι τρόφιμο που σου δίνει ενέργεια. Δεν πρόκειται να στηριχτώ στη σοκολάτα για να έχω μνήμη, παρά ταύτα μία με δύο φορές την εβδομάδα μπορώ να εντάξω μία μικρή σοκολάτα στη διατροφή μου. Αλλά το να τρώω καθημερινά σοκολάτα ευελπιστώντας ότι θα έχω καλύτερη μνήμη δεν ισχύει».

51. Στο κεφάλαιο «άγχος και πανελλαδικές», η ψυχολόγος, ειδική στη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία Φωστηρία Αμανατίδου δίνει όλες τις παρακάτω συμβουλές. Για αρχή δες αν έχεις άγχος (που σιγά μη δεν έχεις). Τα σημάδια που θα σε βοηθήσουν να το καταλάβεις είναι αυτά: «Το κεφάλαιο σωματικό άγχος έχει να κάνει με την ταχυκαρδία, τη ζάλη, τον πονοκέφαλο, το βάρος στο στήθος, τα φουσκώματα, την τάση λιποθυμίας και τις διαταραχές του ύπνου. Στο συμπεριφορικό άγχος μπορεί να δει κανείς παιδιά που ίσως είναι επιθετικά, έχουν μειωμένη όρεξη για φαγητό ή και το αντίθετο, δηλαδή υπερβολική όρεξη για φαγητό, παιδιά που θα είναι ανήσυχα, παιδιά που θα είναι νευρικά και γενικά με τάσεις φυγής. Σε ψυχολογικό επίπεδο το άγχος εκδηλώνεται είτε μέσα από την ευερεθιστότητα είτε μέσα από τη δυσκολία συγκέντρωσης ή τη δυσκολία συγκέντρωσης για να ανακαλέσω την ύλη που έχω μάθει, ένα γενικό αίσθημα αποτυχίας και ματαίωσης και χαμηλή αυτοεκτίμηση». Αν διακρίνεις τον εαυτό σου σε κάτι από αυτά, η κ. Αμανατίδου δίνει τις παρακάτω συμβουλές για να το αντιμετωπίσεις:

52. «Πριν από τις εξετάσεις θα πρέπει να έχεις αναγνωρίσει τον στόχο σου. Να ξέρεις τι ακριβώς είναι αυτό που θέλεις να κάνεις. Και ο στόχος έχει να κάνει με τον προσωπικό σου στόχο. Δηλαδή έναν στόχο που έχεις θέσει εσύ και όχι έναν στόχο που σου έχουν θέσει άλλοι».

53. «Οι προσδοκίες σου είναι καλό να βρίσκονται σε αρμονία με την πραγματικότητα. Να μην έχεις στόχευση στο τέλειο, αλλά στο πολύ καλό».

54. «Αναρωτήσου αν ο στόχος είναι δικός σου ή των γονιών σου, Γιατί αν ο στόχος είναι των γονιών σου, το άγχος ενισχύεται, γιατί προσπαθείς παράλληλα να ικανοποιήσεις προσδοκίες που δεν είναι δικές σου».

_82787474_thinkstockphotos-454938789

55. «Μίλα με τους γονείς σου πριν από τις εξετάσεις και εστίασε περισσότερο στο τι θέλεις και τι σου ταιριάζει καλύτερα. Μετά είναι βασικό να ξεχωρίσεις και να διακρίνεις την απόδοσή σου από την αξία σου ως ανθρώπου. Σκέψου ότι αν σε κάποιο τεστ γράψεις 16, αυτό δεν σε κάνει μέτριο ως άνθρωπο. Απλά δείχνει την απόδοση σε ένα μάθημα που έχεις γράψει».

56. «Βοηθάει επίσης η σωστή οργάνωση του τρόπου μελέτης. Δηλαδή πώς οργανώνεις τον χρόνο σου σωστά. Όπως και το να τηρείς σημειώσεις, να επισημαίνεις με μαρκαδόρο κάποια δύσκολα σημεία ώστε να τα βρίσκεις εύκολα και το να διαβάζεις τα δύσκολα σημεία και όχι αυτά που ήδη γνωρίζεις».

57. «Να αποφεύγεις συζητήσεις για το τι γνωρίζεις, ειδικότερα λίγο πριν από τις εξετάσεις».

58. «Να πεις στον εαυτό σου ότι αυτή η δοκιμασία δεν είναι παρά μία προσπάθεια».

59. «Επίσης, πες στον εαυτό σου ότι θα κάνεις το καλύτερο που μπορείς».

60. «Πες ακόμα ότι υπάρχουν παραπάνω από μία ευκαιρίες».

61. «Σκέψου ότι οι αρνητικές σκέψεις είναι συνήθως οι καταστροφικές σκέψεις. Το σημαντικό είναι να μη βλέπεις τα πράγματα ως αδιέξοδα».

62. «Θυμήσου ότι στη ζωή υπάρχουν επιτυχίες και αποτυχίες. Κι από τις αποτυχίες μπορεί να μάθει κανείς πολύ περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι μονάχα από τις επιτυχίες. Σε μία ενδεχόμενη αποτυχία που δεν τα καταφέρεις στις εξετάσεις, μπορείς να σκεφτείς τι θα μπορούσες να κάνεις καλύτερα την επόμενη φορά. Να δεις λίγο τη διαδρομή σου. Πώς διάβαζες, πώς οργάνωνες τον χρόνο σου».

63. «Απόφυγε έναν αυτοδιάλογο που θα λες συνεχώς στον εαυτό σου πως είσαι άχρηστος, είσαι ανίκανος, δεν πρόκειται να τα καταφέρεις, δεν σου φτάνει ο χρόνος.

64. «Αντικατάστησε την επικριτική φωνή με μια συμπονετική φωνή. Σκέψου ότι ένας φίλος σου βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Τι θα του έλεγες; Ότι είναι άχρηστος, ή θα προσπαθούσες να τον ενθαρρύνεις λέγοντας ότι πιστεύεις στις δυνάμεις και τις ικανότητές του; Αυτό που θα έλεγες σε έναν φίλο σου, καλό είναι να το πεις και στον εαυτό σου».

65. «Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων το βασικό και πρακτικό για την αντιμετώπιση του άγχους είναι η διαφραγματική αναπνοή. Είναι βασικό να το έχεις μάθει πριν από τις εξετάσεις για να το χρησιμοποιήσεις και κατά τη διάρκειά τους. Η διαφραγματική αναπνοή πρακτικά και περιγραφικά είναι το να εισπνέω από τη μύτη με την αίσθηση ότι φουσκώνει η κοιλιά μου σαν μπαλονάκι και να εκπνέω από το στόμα, βγάζοντας όλο τον αέρα, έχοντας την αίσθηση ότι η κοιλιά μου ξεφουσκώνει σαν μπαλονάκι».

66. «Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων αν έχεις κάποια απορία ρώτα τον καθηγητή που είναι εκεί, χωρίς να σκεφτείς “α! Μπορεί να πω βλακεία». Σκέψου ότι έχεις κάνει μεγάλη προσπάθεια και αξίζεις να έχεις όποια διευκρίνηση σου χρειάζεται».

67. «Κάνε καλό καταμερισμό του χρόνου σου. Δες πόσο χρόνο έχεις σε κάθε εξέταση και πόσα θέματα έχεις να απαντήσεις. Κάνε μια μικρή διαίρεση για να δεις πόσος χρόνος σου χρειάζεται. Και στον καταμερισμό του χρόνου υπολόγισε κάποιες μικρές παύσεις αν κουραστείς».

68. «Είναι πολύ σημαντικό να λες στον εαυτό σου ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Ότι είσαι επαρκής στις γνώσεις σου, στις ικανότητές σου, ότι έχεις κάνει το καλύτερο που μπορείς και αυτήν τη στιγμή απλώς θα το αποτυπώσεις στο γραπτό», καταλήγει η ψυχολόγος.

69. Καλό διάβασμα λοιπόν. Α ναι! Ξέχασα. Αναγκαστικά τελευταία συμβουλή είναι να ρίξεις και λίγο διάβασμα.

 

Πηγή: http://www.vice.com/