Το σχόλιο των Φροντιστηρίων ΠΑΠΑΔΕΑ για την ΕΚΘΕΣΗ

Το σχόλιο των Φροντιστηρίων ΠΑΠΑΔΕΑ για την ΕΚΘΕΣΗ

Τα φετινά θέματα των Πανελληνίων εξετάσεων στο μάθημα της Έκθεσης είναι από τα πιο εύκολα των τελευταίων ετών. Προφανής στόχος του εξεταστή είναι να δοκιμασθούν οι υποψήφιοι σε προβληματισμούς δημοφιλείς, καθημερινούς, “μοντέρνους” και κυρίως προσιτούς σε νέους ΌΛΗΣ της χώρας και όχι απλώς των αστικών κέντρων. Τέτοιο είναι το θέμα της φιλίας και της μετάβασής του στο θέμα της κοινωνικής δικτύωσης, της εποχής του ίντερνετ και της αλλαγής των διαπροσωπικών σχέσεων.

   Ένας μαθητής με μέτρια προετοιμασία δε θα έχει δυσκολία να πιάσει τη βάση. Και εξηγούμε γιατί. Το θέμα της φιλίας είναι στην ύλη της Α’ λυκείου και μόνο ο συνδυασμός με το διαδίκτυο (που έτσι κι αλλιώς είναι ζήτημα άμεσης εμπειρίας) το φέρνει στο πλαίσιο της Γ’ Λυκείου. Ομοίως και οι ερωτήσεις θεωρίας που είναι όλες παρμένες από την ύλη και τη διδασκαλία της Α τάξης. Αγνοήθηκαν επιδεικτικά όλα τα θέματα θεωρίας της Γ λυκείου. Οι λεξιλογικές είναι ερωτήσεις αρκετά εύκολες και για δεύτερη συνεχή χρονιά παρακάμφθηκε η ερώτηση παραγωγής λόγου (παράγραφος) για να μπει ερώτηση αντικειμενικού τύπου (Σ-Λ) που ομολογουμένως είναι σαφώς πιο εύκολες.
   Τέλος για μια ακόμη φορά παρατηρείται η έλλειψη εφευρετικότητας, καινοτομίας (ή απλά νωθρότητα θα λέγαμε) αφού οι επιτροπές αδυνατούν να αποδεχτούν την ύπαρξη άλλων δοκιμιογράφων ή αρθρογράφων πέρα του “αείμνηστου” Παπανούτσου. Προβλέψιμοι μέχρι τέλους.
Σερίφης Βαγγέλης
Φιλόλογος
Διαβάστε περισσότερα για το μάθημα της έκθεσης εδώ