Φίλης: 14χρονη η υποχρεωτική εκπαίδευση

Φίλης: 14χρονη η υποχρεωτική εκπαίδευση

Δεκατέσσερα χρόνια υποχρεωτικής εκπαίδευσης, στα οποία θα συμπεριλαμβάνεται και η προσχολική αγωγή, προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, εξαγγέλοντας ταυτόχρονα μόνιμους διορισμούς χιλιάδων εκπαιδευτικών από τη σχολική χρονιά 2016-2017.

Ο Νίκος Φίλης εγκαινιάζοντας τον Εθνικό Διάλογο στην Παιδεία αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, η οποία όπως είπε,  είναι τέτοιας έκτασης που για να γίνει απαιτείται και η διακομματική συνεννόηση και κοινωνική συναίνεση. Στις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται περιλαμβάνονται:

  • Η 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Στα 14 χρόνια συμπεριλαμβάνονται το νήπιο και το προνήπιο. Σημειώνεται ότι σήμερα η εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά μεταξύ των ηλικιών 6-15, δηλαδή περιλαμβάνει την Πρωτοβάθμια (Δημοτικό) και την κατώτερη Δευτεροβάθμια (Γυμνάσιο).

  • Η καθιέρωση του ολοήμερου δημοτικού σχολείου παντού

  • Η αναμόρφωση της ειδικής αγωγής, μέσω του συστήματος της συνεκπαίδευσης

  • Η αλλαγή της δομής του Λυκείου και της συνακόλουθης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

  •  Η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου

  • Οι αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα και στο περιεχόμενο σπουδών του γενικού και του επαγγελματικού λυκείου

  • Νέος στρατηγικός σχεδιασμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της κατάρτισης

  • Ο ανασχεδιασμός των πανεπιστημίων, σχολών και τμημάτων

Οπως ανέφερε ο κ. Φίλης  μιας τέτοιας έκτασης μεταρρύθμιση χρειάζεται χρόνο, πόρους και σχεδιασμό. Χρειάζεται διακομματική συνεννόηση και κοινωνική συναίνεση.

« Ως πρώτο βήμα» τόνισε στην ομιλία του,  «από την σχολική 2016-2017, θα προχωρήσουμε σε μόνιμους διορισμούς χιλιάδων εκπαιδευτικών, μετά από μία πενταετία κατά την οποία αποχώρησαν 30.000 εκπαιδευτικοί και έγιναν ουσιαστικά μηδενικοί διορισμοί.»

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του διαλόγου τόνισε ότι από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου, θα οργανωθούν δημόσιες συζητήσεις για επιμέρους θέματα σε εβδομαδιαία βάση. Έως το τέλος Μαρτίου η Επιτροπή Διαλόγου θα έχει καταρτίσει το πρώτο σχέδιο της Έκθεσης, το οποίο έως το τέλος Απριλίου θα τεθεί σε δημόσια συζήτηση. Παράλληλα, η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα προχωρεί τον δικό της προγραμματισμό, με διακομματική συνεννόηση. Στο τέλος Απριλίου θα συνταχθεί η Έκθεση για τις προτεραιότητες των αλλαγών στην εκπαίδευση, από την οποίαν θα προκύψουν και οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Πηγή: iefimerida.gr